The secret of succes is quit talking en start doing

Deze kreet zag ik op de timeline van Piotr Parzyszek, centrum spits van Pec Zwolle. Het triggerde mij meteen, stoppen met praten? 

 

Piotr kwam een paar jaar geleden bij mij, als klant. Voetbalde op dat moment bij Sint Truiden, was topscorer en wilde nog beter worden. Behalve fysiek sterker wilde hij ook mentaal sterker worden. 

Hij vertelde zijn verhaal en ik stelde de vragen om samen te komen tot reflectie. Scherp krijgen van doelen, werken aan concrete punten en mentaal groeien. 

Een paar weken later werd hij kampioen met Sint Truiden, een topprestatie. Wat volgde is een rollercoaster van gebeurtenissen. Papa geworden van een mooie dochter, hals over kop terug naar Engeland waar hij onder contract stond, vrij snel daarna verhuizen naar Denemarken waar hij ging voetballen bij de nummer twee van Denemarken. Dat liep niet zoals gehoopt, kwam terug naar Nederland en ging weer voetballen bij de Graafschap. Werd omarmt door de fans en voelde zich weer thuis. Dit seizoen gestart bij Pec Zwolle. Piotr bleef geloven in zichzelf en bleef werken aan zijn doelen zonder zijn naasten uit het oog te verliezen. We hebben vaak gesproken, als klant gekomen en als vriend gebleven. 

 

Waar Piotr en ik vaak over spreken is dat je controle hebt over jezelf en nooit over de ander. Controle willen krijgen over wat een ander doet levert meer frustraties op dan energie. Steek die energie in jezelf. Na een tijdje van weinig spelen plaats hij de bovenstaande spreuk op zijn timeline. De zaterdag daarop staat hij in de basis en scoort. Scoort voor zijn moeder, zijn moeder die alles voor hem gedaan heeft en nu zelf vecht om te overleven. 

Afgelopen zondag, kippenvel. De fans houden een spandoek omhoog, in het pools: “Blijf vechten moeder van Piotr.”

Dan doen anderen iets waar je geen controle over hebt maar van grote waarde is. 

 

En dan, hoe bizar, tijdens het schrijven van deze tekst krijg ik een bericht van Piotr, zijn moeder is overleden. Ze heeft gezorgd, geleefd, gestreden en genoten. Een krachtige zoon ter wereld gebracht en hem alles meegegeven wat hij nodig heeft. Ze mag trots zijn.

 

 

Rust zacht moeder van Piotr.