Topsporters en fans

Topsporters en fans, een bijzondere band.

Topsporters leven voor hun sport, voor de prestaties en de doelen die ze willen halen. Daarmee zorgen ze ook voor mooie beelden en belevingen. Dit samen zorgt ervoor dat er fans ontstaan, mensen die de topsporter willen volgen, die meegenieten van de prestatie. Mensen die hun eigen doel meten met die van de topsporter, hun idool. 

Soms ontstaat er een bijzondere band tussen de fan en de topsporter, zelfs op lange afstand. Via deze blog wil ik een topsporter centraal zetten, Guido Görtzen, (oud)volleyballer, gouden medaille Olympische Spelen Atlanta 1996, nu trainer in Zuid Korea.

 

Afgelopen januari 2017 overlijd, door een noodlottig ongeval, een van de trainers van de volleybalclub de Jokers in Maastricht. Een club waar ik zelf al vanaf 13 jaar bij betrokken ben. Carlo was behalve trainer ook vader van Luca (10jaar), speler van de CMV5. Carlo was groot fan van Guido, een fan die naar zijn idool op keek en hem wilde volgen. In mei 2015 krijgen we binnen de club een clinic van Guido voor alle jeugdleden. Alle jeugdtrainers mochten helpen en ondersteunen, voor Carlo een droom. De foto die na afloop werd gemaakt was de eerste foto die bij veel mensen opkwam toen het bericht kwam dat Carlo overleden was. De foto van Guido, Carlo en Luca, alledrie met een grote glimlach en de gouden medaille.

Na het overlijden heb ik contact gezocht met Guido, waarom? Geen idee, het voelde zo. Guido was geraakt, hij herinnerde zich het moment heel goed en schreef een emotionele brief die tijdens de kerkdienst werd voorgelezen en vele mensen raakte. Guido zat op dat moment, als trainer, in Zuid-Korea.  Hij gaf ook aan dat hij graag iets wilde betekenen voor Luca zodra hij in Nederland was.

 

Vorige week, een bericht van Guido, vlak daarna samen aan de telefoon. Guido wilde Luca opzoeken. Na wat brainstormen besloten dat Guido Luca thuis ophaalt, naar de volleybal-training brengt en de training mee gaat doen. De moeder van Luca gebeld, razend enthousiast, besloot om Luca pas een uur voor het ophalen in te lichten. 

 

Gisterenavond was het zover. Om 17.00uur was Guido bij Luca, samen naar de hal, samen gevolleybald onderleiding van Maarten, de trainer van Luca. Wat een plezier, enthousiasme en vooral mooi.

 

Een voorbeeld hoe een band tussen een topsporter en een fan kan zijn. Fans betekenen veel voor topsporters maar andersom evenzo. En soms, ontstaan er mooie dingen!

Een paar dagen voor de ontmoeting sprak Luca zijn wens uit, samen volleyballen met Guido! Toeval? Ik weet het niet, Luca wist in ieder geval van niets.

Guido, top dat je je gevoel gevolgd hebt. Je hebt Luca en moeder hiermee een dag gegeven dat er weer gelachen en gestraald kon worden. De ouders van Carlo waren erbij, ook zij waren vereerd met dit bezoek. 

Voor topsporters is het niet altijd mogelijk om wensen tegemoet te komen. Zij leven voor de sport en hebben soms vele fans. Af en toe komt een gebeurtenis op het pad van een topsporter waarvan hij aanvoelt dat hij deze moet volgen. Dit was zo een moment.

 

Guido bedankt, vereerd dat ik een heel klein radertje mocht zijn in deze mooie herinnering. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Brenda thimister (woensdag, 19 april 2017 13:52)

  Prachtig geschreven paul, ik ben diep geraakt door jouw stukje, vooral omdat ik als vriendin van Luca zijn mama al het verdriet van zo dichtbij mee maak, Guido heeft zoiets groots gedaan dit is met geen pen te beschrijven, ik ben echt ontroerd, afgelopen week heb ik angela en gisteren luca weer voor het eerst zien stralen, dit is mooi ik zei gisteren al wat mij betreft is guido sportman van het jaar

 • #2

  Bert Peels (zaterdag, 22 april 2017 09:57)

  Mooi Paul

 • #3

  Angela (donderdag, 27 april 2017 23:24)

  Het is idd een ontzettend mooi stukje. Maar het was ook een mooie dag. Met veel mooie herinneringen en foto's.
  Luca en ik hebben idd even echt kunnen genieten met een echte lach.
  Dat iemand zoveel kan betekenen in deze tijd is met geen woorden te beschrijven.